IEICE Technical Committee Submission System
Advance Program
Online Proceedings
[Sign in]
... (for ESS/CS/ES/ISS)
Tech. Rep. Archives
... (for ES/CS)
 Go Top  Go Back   Prev TL Conf / Next TL Conf [HTML] / [HTML(simple)] / [TEXT]  [Japanese] / [English] 


Technical Committee on Thought and Language (TL) [schedule] [select]
Chair Masami Suzuki (KDDI Research, Inc.)
Vice Chair Chiaki Kubomura (Yamano College of Aesthetics)
Secretary Eiji Tomida (Ehime Univ.), Miwa Morishita (Kobe Gakuin Univ.)
Assistant Yasushi Tsubota (Kyoto Inst. of Tech.), Nobuyuki Jincho (Waseda Univ.)

Conference Date Fri, Dec 16, 2016 13:45 - 17:45
Sat, Dec 17, 2016 10:00 - 18:00
Sun, Dec 18, 2016 09:15 - 16:20
Topics Theme 1: Language and Learning, Theme 2: Co-creation in a place, Emergence of meaning 
Conference Place Waseda University 8th 303-305 
Transportation Guide https://www.waseda.jp/top/en/access/waseda-campus
Sponsors This conference is co-sponsored by Waseda Institute for Digital Enhancement of Cognitive Development Waseda Institute for the Study of Language and Information
Announcement The program and schedule are subject to change without prior notice due to possible delays of flights and trains.
On December 18th, building 8 may be closed for Sunday. You can enter through a glass door located to the right of the larger automatic sliding glass doors, which you will find to your left as you enter the campus through the south gate. Tell the guards that you are participating in the workshop.

Fri, Dec 16 PM  Session in English
13:45 - 17:45
  13:45-14:10 Preparation and Registration ( 25 min. )
  14:10-14:15 Opening remark ( 5 min. )
(1) 14:15-15:00 [Invited Talk]
Why-Stripping in English and Korean: A Direct Interpretation Approach
Jong-Bok Kim (Kyung Hee Univ)
  15:00-15:15 Q&A and Break ( 15 min. )
(2) 15:15-16:00 [Invited Talk]
Toward "Expectation Intelligence"
-- Inspired by Viewpoint of Japanese Expressions --
Hideyuki Nakashima (Tokyo Univ.)
  16:00-16:15 Q&A and Break ( 15 min. )
(3) 16:15-16:45 Technological Support for Tourism using BLE Beacon Atsushi Ito (Utsunomiya Univ.), Yuko Hiramatsu (Chou Univ.), Kazutaka Ueda (University of Tokyo), Hiroyuki Hatano, Mie Sato, Yu Watanabe (Utsunomiya Univ.), Fumihiro Sato (Chuo Univ.), Akira Sasaki (GClue)
(4) 16:45-17:15 Finding New Attractive Points Using the Beacon Application for Old Traditional Areas
-- Our experiments in Nikko --
Yuko Hiramatsu, Fumihiro Sato (Chuo Univ.), Atsushi Ito, Hiroyuki Hatano, Mie Sato, Yu Watanabe (Utsunomiya Univ.), Akira Sasaki (GClue)
(5) 17:15-17:45 Rituals and communication on Ishigaki Island
-- Discordance over traditions --
Makiko Takekuro (Waseda Univ.)
Sat, Dec 17 AM  Session in Japanese
10:00 - 11:45
  10:00-10:15 Preparation and Registration ( 15 min. )
(6) 10:15-10:45 Recipients interpretation of Japanese business email communication
-- the situation conjecture expression --
Yuki Hiramatsu (Waseda Univ.)
(7) 10:45-11:30 [Invited Talk]
Conversation and its cognitive and social environment
Katsuya Takanashi (Kyoto Univ.)
  11:30-11:45 Q&A and Break ( 15 min. )
Sat, Dec 17 AM  Lunch and Poster
11:45 - 13:30
(8) 11:45-13:15 Elucidation of "standardization" ideology at Japanese-language education
-- From the perspective of Marxism and Semiotics --
Nanako Kuwahara (Waseda Univ.)
(9) 11:45-13:15 The Role of Linking words and logical connectives in Academic Japanese Aiko Goto (Waseda Univ.)
(10) 11:45-13:15 Use theory of Meaning
-- Theory of language in Philosophical Investigations --
Xu Zicheng (Waseda Univ)
(11) 11:45-13:15 The effect of interaction on the practice of conversational phrases Miwa Morishita (Kobe Gakuin Univ.)
(12) 11:45-13:15 The Inter-influence between Image Media and Japanese learning
-- From the Japanese Learner's Point of View --
Mingyue Liang (WU)
(13) 11:45-13:15 Structure of propositions in development of storytelling Tomoki Watanabe, Hideaki Kikuchi (Waseda Univ.), Ryou Takamatsu (Saitama Univ.), Hanae Koiso (NINJAL)
(14) 11:45-13:15 The process of collaboration in Chinese teacher-student consensus-building dialogues Yusuke Mochizuki (Nagoya Univ.)
  13:15-13:30 Break ( 15 min. )
Sat, Dec 17 PM  Session in English
13:30 - 18:00
(15) 13:30-14:00 Task Effects on On-line Processing of Linguistic Information during L2 Sentence Comprehension
-- A Self-Paced Reading Study --
Tomoyuki Narumi (HUTE), Ken-ichi Hashimoto (Osaka Kyoiku Univ.), Hiroshi Nakanishi (Tohoku Gakuin Univ.), Hirokazu Yokokawa (Kobe Univ.)
(16) 14:00-14:30 From Twitter to Mainstream Usage
-- The Electronic Origins of A New Use of "Can" in Colloquial Singapore English --
Lan Yingjie (Cambridge Univ.)
(17) 14:30-15:15 [Invited Talk]
Politeness by manifestation
-- Dynamicity of honorification in Korean --
Jae-Woong Choe (Korea Univ.)
  15:15-15:30 Q&A and Break ( 15 min. )
(18) 15:30-16:00 When Introspective Judgments Conflict
-- A Case Study of Honorification --
Sanghoun Song (Incheon National Univ.), Eunjeong Oh (Sangmyung Univ.)
(19) 16:00-16:30 [Invited Talk]
In search of a psychologically realistic model of acceptability judgements
-- Towards a better understanding of how "context(ual) effects" work --
Kow Kuroda (Kyorin Univ.)
(20) 16:30-17:00 Sincerity Condition Revisited: Truth or Dare? Sachiko Shudo (Waseda Univ.)
  17:00-17:15 Break ( 15 min. )
(21) 17:15-18:00 [Invited Talk]
Collaborative construction of 'Ba' in Consensus-building dialogues
Yasuhiro Katagiri (FUN)
Sun, Dec 18 AM  Session in English
09:15 - 12:30
  09:15-09:30 Preparation and Registration ( 15 min. )
(22) 09:30-10:15 [Invited Talk]
How and why "Personal Pronouns" in East Asian Languages are different from European languages
-- Ba-based Approach --
Sachiko Ide (JWU)
  10:15-10:30 Q&A and Break ( 15 min. )
(23) 10:30-11:15 [Invited Talk]
Uncertainty in Language and Thought
Noah Goodman (Stanford Univ.)
  11:15-11:30 Q&A and Break ( 15 min. )
(24) 11:30-12:15 [Invited Talk]
Synaesthesia: Language, Thought, Cognition and Culture
Chu-Ren Huang (HK PolyU)
  12:15-12:30 Q&A and Break ( 15 min. )
Sun, Dec 18 PM  Lunch
12:15 - 13:30
  12:15-13:15 Lunch ( 60 min. )
  13:15-13:30 Break ( 15 min. )
Sun, Dec 18 PM  Session in Japanese
13:45 - 16:20
(25) 13:45-14:15 Learning Japanese as a heritage language through project-based activities Tatsuki Sakamoto (Waseda Univ.)
(26) 14:15-15:00 [Invited Talk]
The Linguistic Relativity Hypothesis and Japanology
-- Are Japanese Inferior in Scientific Thinking Ability Due to Their Native Language? --
Yohtaro Takano (Meiji Univ)
  15:00-15:15 Break ( 15 min. )
(27) 15:15-15:45 English oral reporting practice using online video clips and its evaluation Yasushi Tsubota (KIT), Yumiko Kudo (QQE), Yamamoto Ryu (EnglishCentral)
(28) 15:45-16:15 Lexical Priming in Oral Response Practices by Japanese EFL Learners
-- Priming Effects in Natural Interactions --
Yasunari Harada (Waseda Univ.), Miwa Morishita (Kobe Gakuin Univ.)
  16:15-16:20 Closing remarks ( 5 min. )

Announcement for Speakers
General TalkEach speech will have 20 minutes for presentation and 10 minutes for discussion.

Contact Address and Latest Schedule Information
TL Technical Committee on Thought and Language (TL)   [Latest Schedule]
Contact Address  


Last modified: 2016-12-11 13:21:21


Notification: Mail addresses are partially hidden against SPAM.

[Download Paper's Information (in Japanese)] <-- Press download button after click here.
 

[On-Site Price List of Paper Version of Proceedings (Technical Report)] (in Japanese)
 
[Presentation and Participation FAQ] (in Japanese)
 
[Cover and Index of IEICE Technical Report by Issue]
 

[Return to TL Schedule Page]   /  
 
 Go Top  Go Back   Prev TL Conf / Next TL Conf [HTML] / [HTML(simple)] / [TEXT]  [Japanese] / [English] 


[Return to Top Page]

[Return to IEICE Web Page]


The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers (IEICE), Japan