IEICE Technical Committee Submission System
Advance Program
Online Proceedings
[Sign in]
Tech. Rep. Archives
 Go Top  Go Back   / [HTML] / [HTML(simple)] / [TEXT]  [Japanese] / [English] 

*** This symposium was held online to prevent the spread of the coronavirus. ***





Technical Committee on Natural Language Understanding and Models of Communication (NLC) [schedule] [select]
Chair Kazutaka Shimada (Kyushu Inst. of Tech.)
Vice Chair Mitsuo Yoshida (Toyohashi Univ. of Tech.), Takeshi Kobayakawa (NHK)
Secretary Hiroki Sakaji (Univ. of Tokyo), Aya Ishino (Hiroshima Univ. of Economics)
Assistant Kanjin Takahashi (Sansan), Ko Mitsuda (NTT)

Technical Committee on Speech (SP) [schedule] [select]
Chair Hisashi Kawai (NICT)
Secretary Shinnosuke Takamichi (Univ. of Tokyo), Tetsuji Ogawa (Waseda Univ.)
Assistant Yusuke Ijima (NTT)

Special Interest Group on Natural Language (IPSJ-NL) [schedule] [select]

Special Interest Group on Spoken Language Processing (IPSJ-SLP) [schedule] [select]

Conference Date Wed, Dec 2, 2020 08:50 - 19:00
Thu, Dec 3, 2020 09:00 - 19:20
Topics  
Conference Place  
Contact
Person
Univ. Tokyo, Shinnosuke Takamichi
Copyright
and
reproduction
All rights are reserved and no part of this publication may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic or mechanical, including photocopy, recording, or any information storage and retrieval system, without permission in writing from the publisher. Notwithstanding, instructors are permitted to photocopy isolated articles for noncommercial classroom use without fee. (License No.: 10GA0019/12GB0052/13GB0056/17GB0034/18GB0034)
Registration Fee This workshop will be held as the IEICE workshop in fully electronic publishing. Registration fee will be necessary except the speakers and participants other than the participants to workshop(s) in non-electronic publishing. See the registration fee page. We request the registration fee or presentation fee to participants who will attend the workshop(s) on NLC, SP.

Wed, Dec 2 AM  Opening Address
08:50 - 09:00
  08:50-09:00 Opening Address ( 10 min. )
Wed, Dec 2 AM  Voice Search and Speech Recognition
09:00 - 10:10
(1) 09:00-09:20  
(2) 09:20-09:40  
(3)
SP
09:40-10:00 Fast End-to-End Speech Recognition with CTC and Mask Predict NLC2020-13 SP2020-16 Yosuke Higuchi (Waseda Univ.), Hirofumi Inaguma (Kyoto Univ.), Shinji Watanabe (JHU), Tetsuji Ogawa, Tetsunori Kobayashi (Waseda Univ.)
  10:00-10:10 Discussion ( 10 min. )
  10:10-10:20 Break ( 10 min. )
Wed, Dec 2 AM  Language Learning and Foreign Language
10:20 - 11:30
(4) 10:20-10:40  
(5) 10:40-11:00  
(6) 11:00-11:20  
  11:20-11:30 Discussion ( 10 min. )
  11:30-11:40 Break ( 10 min. )
Wed, Dec 2 AM  Multimodal
11:40 - 12:50
(7) 11:40-12:00  
(8) 12:00-12:20  
(9) 12:20-12:40  
  12:40-12:50 Discussion ( 10 min. )
  12:50-13:30 Lunch Break ( 40 min. )
Wed, Dec 2 PM  Spoken Language Recognition and Understanding
13:30 - 14:30
(10) 13:30-13:50  
(11)
SP
13:50-14:10 Multi-Modal Emotion Recognition by Integrating of Acoustic and Linguistic Features NLC2020-14 SP2020-17 Ryotaro Nagase, Takahiro Fukumori, Yoichi Yamashita (Ritsumeikan Univ.)
(12) 14:10-14:30  
  14:30-14:40 Discussion ( 10 min. )
  14:40-14:50 Break ( 10 min. )
Wed, Dec 2 PM  Elderly Persons and Dementia
14:50 - 16:20
(13) 14:50-15:10  
(14) 15:10-15:30  
(15) 15:30-15:50  
(16)
SP
15:50-16:10 An analysis of the fundamental frequency and the speech rate of utterances for elderly person. NLC2020-15 SP2020-18 Taishu Okamoto, Hideyuki Mizuno (SUS), Hideharu Nakajima (NTT CS Labs.)
  16:10-16:20 Discussion ( 10 min. )
  16:20-16:30 Break ( 10 min. )
Wed, Dec 2 PM  Sentence and Segment
16:30 - 17:40
(17) 16:30-16:50  
(18) 16:50-17:10  
(19)
NLC
17:10-17:30 Sentence Boundary Disambiguation for Miscellaneous Writings in Japanese NLC2020-16 SP2020-19 Sanae Yamashita (NIT, Akashi College), Noriyuki Okumura (Otemae Univ.)
  17:30-17:40 Discussion ( 10 min. )
  17:40-17:50 Break ( 10 min. )
Wed, Dec 2 PM  Phoneme and Concept
17:50 - 19:00
(20)
SP
17:50-18:10 Closed syllables in Japanese polular songs NLC2020-17 SP2020-20 Nahoko Koyama, Sumiyo Nishiguchi (OUC)
(21) 18:10-18:30  
(22)
NLC
18:30-18:50 Eusocial Origin of Language and Compulsory FEC
-- Digital Linguistics --
NLC2020-18 SP2020-21
Kumon Tokumaru (Writer)
  18:50-19:00 Discussion ( 10 min. )
Thu, Dec 3 AM  Embedding
09:00 - 10:10
(23) 09:00-09:20  
(24) 09:20-09:40  
(25) 09:40-10:00  
  10:00-10:10 Discussion ( 10 min. )
  10:10-10:20 Break ( 10 min. )
Thu, Dec 3 AM  Conference Report
10:20 - 11:40
(26) 10:20-11:00  
(27) 11:00-11:40  
  11:40-11:50 Break ( 10 min. )
Thu, Dec 3 AM  Invited Talk (NL/NLP)
11:50 - 12:50
(28)
NLC
11:50-12:50 [Invited Talk]
Utilizing knowledge-base for natural language processing NLC2020-19 SP2020-22
Ikuya Yamada (Studio Ousia)
  12:50-13:40 Lunch Break ( 50 min. )
Thu, Dec 3 PM  Invited Talk (SL/SLP)
13:40 - 14:40
(29) 13:40-14:40  
  14:40-14:50 Break ( 10 min. )
Thu, Dec 3 PM  Paraphrasing, Generation, and Summarization
14:50 - 16:00
(30) 14:50-15:10  
(31) 15:10-15:30  
(32) 15:30-15:50  
  15:50-16:00 Discussion ( 10 min. )
  16:00-16:10 Break ( 10 min. )
Thu, Dec 3 PM  Speech Analysis, Conversion, and Detection
16:10 - 17:20
(33) 16:10-16:30  
(34) 16:30-16:50  
(35)
SP
16:50-17:10 Stabilize Fundamental Frequency of StarGAN based Voice Conversion NLC2020-20 SP2020-23 Masashi Kimura (ConLab.), Hideyuki Kasuga (ZIKU)
  17:10-17:20 Discussion ( 10 min. )
  17:20-17:30 Break ( 10 min. )
Thu, Dec 3 PM  System and Communication
17:30 - 19:00
(36) 17:30-17:50  
(37) 17:50-18:10  
(38) 18:10-18:30  
(39) 18:30-18:50  
  18:50-19:00 Discussion ( 10 min. )
Thu, Dec 3 PM  Closing Adress
19:00 - 19:20
  19:00-19:20 Closing Address ( 20 min. )

Announcement for Speakers
General TalkEach speech will have 17 minutes for presentation and 3 minutes for discussion.

Contact Address and Latest Schedule Information
NLC Technical Committee on Natural Language Understanding and Models of Communication (NLC)   [Latest Schedule]
Contact Address nl-sympopluaik(organizers ing list) 
SP Technical Committee on Speech (SP)   [Latest Schedule]
Contact Address nl-sympopluaik(organizers ing list) 
IPSJ-NL Special Interest Group on Natural Language (IPSJ-NL)   [Latest Schedule]
Contact Address  
IPSJ-SLP Special Interest Group on Spoken Language Processing (IPSJ-SLP)   [Latest Schedule]
Contact Address  


Last modified: 2020-12-01 12:40:58


Notification: Mail addresses are partially hidden against SPAM.

[Download Paper's Information (in Japanese)] <-- Press download button after click here.
 

[On-Site Price List of Paper Version of Proceedings (Technical Report)] (in Japanese)
 
[Presentation and Participation FAQ] (in Japanese)
 
[Cover and Index of IEICE Technical Report by Issue]
 

[Return to NLC Schedule Page]   /   [Return to SP Schedule Page]   /   [Return to IPSJ-NL Schedule Page]   /   [Return to IPSJ-SLP Schedule Page]   /  
 
 Go Top  Go Back   / [HTML] / [HTML(simple)] / [TEXT]  [Japanese] / [English] 


[Return to Top Page]

[Return to IEICE Web Page]


The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers (IEICE), Japan